Firma gastronomiczna w restrukturyzacji

22 lipca 2024 r. firma gastronomiczna Zdrowa Kuchnia sp. z o.o. specjalizująca się w cateringach zainicjowała postępowanie o zatwierdzenie układu.

Firma gastronomiczna specjalizująca się w cateringach musi borykać się z wysoką inflacją i rosnącymi kosztami.

Inflacja w 2023 roku wyniosła średnio około 11,5%. W efekcie firmy cateringowe musiały podnosić ceny swoich usług, co skutkowało spadkiem liczby zamówień o około 15%.

Koszty wynajmu lokali wzrosły w niektórych regionach Polski nawet o 15%, a opłaty za energię elektryczną i gaz zwiększyły się średnio o 30-40%. W 2023 r. ceny energii elektrycznej i gazu zwiększyły się o dodatkowe 20%. Wynagrodzenia pracowników również wzrosły, gdyż minimalne wynagrodzenie w Polsce zwiększyło się z 3010 zł brutto w 2022 roku do 3490 zł brutto w 2023 roku. Minimalne wynagrodzenie wzrosło także dwukrotnie w 2024 r., sięgając od 01.07.2024 r. do poziomu 4300 zł brutto. Te czynniki obciążają budżety firm cateringowych, prowadząc do dalszego spadku marż.

Funkcję nadzorcy układu pełni Continuum Restrukturyzacje sp. z o.o. 

Sygnatura postępowania: WA1M/GRz-nu/308/2024.